Vanaf de start van de pandemie heb ik de tijd gekregen om te werken aan doeken die al decennia lang op mijn atelier stonden opgeslagen. Deze doeken hadden iets, maar er was tijd voor nodig om eruit te halen wat erin zat. Die tijd kreeg ik in ruime mate het afgelopen jaar, de druk was, zo ervoer ik, afwezig. Wat overbleef was ruimte, hèt begrip in mijn werk. Ruimte maar ook licht. Wat was en is natuurlijk licht mooi, toen en nu nog steeds. De afname van condensstrepen in de lucht en daardoor de filtering van het licht geeft een licht dat al decennia afwezig is geweest en nu terug is.
En zo ontstond uiteindelijk een reeks schilderijen, meer dan twintig in totaal, waaronder twee series van zeven werken. In de zomer van 2020 heeft U in galerie O-68 kennis kunnen nemen van één schilderij en deze is nog steeds te bezichtigen in de Art in Life studio's aldaar.
De tweede serie is net klaar en wordt gepresenteerd onder de noemer "negentien zeven eenennegentig": zeven werken die hun oorsprong vinden in januari en februari 1991, maar afgerond zijn in februari 2021. Soms heeft iets tijd nodig om zich te tonen. Dat is zeker bij deze schilderijen het geval. Al de ontwikkelingen die ik heb mogen doormaken de afgelopen jaren, inclusief het kijken naar kunst, zeker ook van andere kunstenaars, heeft het ontdekken alleen maar versterkt.
Iets anders waar het afgelopen jaar ruimte voor was, ik refereerde er al aan met het licht, is de natuur. Op intense wijze ben ik weer doordrongen geraakt hoe belangrijk natuur is voor mij en dus ook aanwezig is in mijn werk. Licht, maar ook natuurlijke vormen en kleuren, en niet in de laatste plaats, de wisselwerking tussen menselijke en natuurlijke vormen.
Voor deze tentoonstelling moet U het doen met de afbeeldingen op Uw computer; U krijgt digitale plaatjes van mijn werk. Ik kan U vertellen: dat werkt niet. Ga liever naar de galerie en onderga het werk, de invloed van natuurlijk licht dat zo van invloed was op de ontstaansgeschiedenis ervan. Ervaar wat de woorden betekenen die Willem de Kooning spreekt in het boek "Wittgensteins minares", het meesterwerk van David Markson: "Een stoel schilder je door de ruimte om de poten en het zitvak te schilderen". Ervaar wat het betekent dat alles met alles te maken heeft, en dat het ene detail in het schilderij de rest kan bepalen. Maak mee dat in de kunstwerken ontdekkingen gedaan worden waar helemaal niet naar is gezocht maar die (soms na dertig jaar) toch opduiken. Kortom belèèf het kunstwerk, door er oog in oog mee te staan. Het is het waard. Geef Uzelf de tijd, gun Uzelf de ruimte. Gun Uzelf de kunst van het kijken.
Jan Swart, olieverf op doek, jaar 2020, 2021. Serie 1: 160 x 130 cm., 130 x 160 cm. Serie 2: 145 x 115 cm., 115 x 145 cm. Losse werken: 115 x 95 cm., 95 x 115 cm., 70 x 50 cm., 50 x 70 cm.
Art-on Demand, galerie O-68, Velp, 24 april t/m. 8 mei 2021